Octavia е основният модел в гамата на Skoda и чешкият производител

...
Octavia е основният модел в гамата на Skoda и чешкият производител
Коментари Харесай

Семейство Skoda Octavia се разраства

Octavia е основният модел в гамата на Skoda и чешкият производител продължава да уголемява неговата гама. Компанията показа четвъртото потомство на автомобила още в края на предходната година, а сега разкри и няколко негови модификации, чиято цел е да покачат в допълнение интереса на публиката.

Две от новите версии са спортни - RS, които се причисляват към хибридната RS iV, показана по-рано тази година. Те разчитат на мотори с вътрешно горене, като клиентите ще могат да избират сред бензинова и дизелова трансформация. В първия случай под капака на Octavia е подложен 2,0-литров мотор TSI, който развива  мощ от 245 к.с. и оптимален въртящ миг 370 Nm. При този вид задвижването е към предната ос, като може да се избира сред 6-степенна механична или 7-степенна роботизирана DSG скоростна кутия. Бензиновата Octavia RS форсира от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди и развива оптималната скорост от 250 км/ч.

Модификацията с 2,0-литров TDI мотор пък е най-мощната Octavia с дизелов мотор при новото потомство. Двигателят предлага 200 к.с. и 400 Nm, като в базовия вид задвижването също е към предната ос. За дизеловата версия RS чешкият производител предлага против доплащане система 4х4. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,8 секунди, а оптималната скорост е 243 км/ч. Дизеловият вид може да бъде единствено с DSG-трансмисия.

И двете версии на спортната Octavia са оборудвани с технология за прогресивно кормилно ръководство и имат спортно окачване със задно многоточково закрепване. Срещу доплащане клиентът може да си поръча електронно-адаптивно окачване (Dynamic Chassis Control), като при TSI диференциалът с ограничено приплъзване е с многодискова втулка.

При топверсиите на Octavia RS има цифров приборен панел и огромен екран на информационно-развлекателната система. В общоприетото съоръжение влиза още централна въздушна възглавница (за първи път при Skoda), специфични 18- и 19-цолови джанти, фарове за мъгла и черни акценти по каросерията.

Отново Skoda Octavia ще бъде показана на пазара освен като обичайно комби, само че и във версия Scout, с спомагателни всъдеходни аксесоари. Те са от пластмаса, като минават през цялата каросерия на автомобила. Съответно прибавянето им усилва дължината с 16 мм, а височината – с 15 мм. Всъдеходният вид е оборудван и със лични джанти – общоприетоо те са 18-цолови, а като алтернатива се оферират и 19-цолови.

Промените в интериора са доста по-малко и се свеждат до разнообразни нюанси на оформлението. Седалките се оферират с комбинация от кожа и „ дишаща “ тъкан, на предния панел има нови детайли, а покритието на педалите имитира алуминий.

За новата Octavia Scout сe оферират общо 6 разновидността на задвижване – с предно предаване, със задвижване на четирите колела и с хибридна система. Базовата версия е налична с 1,5-литров турбомотор с 4 цилиндъра, разрастващ мощ 150 к.с. Тя може да бъде единствено с предно предаване, само че в случай че нормалната версия на мотора е с 6-степенна механична скоростна кутия, то тази със 7-степенния автомат получава и спомагателен стартер-генератор, като мощността не се трансформира.

На върха на бензиновата гама е версията с 2,0-литров турбомотор и задвижване на четирите колела. Дизеловият мотор е единствено един – също с размер 2,0 литра, само че той се предлага в 3 разновидността на мощ – 115, 150 и 200 к.с. Последната версия има въртящ миг от 400 Nm и е най-мощната в историята на всъдеходната Octavia. За разновидността със 115 к.с. се предлага 6-степенна механична скоростна кутия и предно предаване, а за другите две – 7-степенен автомат и система 4х4.

И двата разновидността на новата Octavia – лифтбек и комби, ще се оферират също по този начин и с гориво метан, като получават името G-Tec. В случая колите са оборудвани с 3 газови бутилки, побиращи 17,33 кг метан, както и с 9-литров контейнер за бензин. Средният разход при придвижване на газ е 3,5 кг/100 км, а на бензин – 4,6 л/100 км.

Версията G-Tec се задвижва от 1,5-литров турбомотор с 4 цилиндъра и мощ 130 к.с., който може да работи по цикъла на Милър. Напълно зареденият лифтбек изминава 690 км, като към 500 от тях се движат на метан, останалите – на бензин. Превключването от едно гориво на друго става автоматизирано при рухване на налягането в системата или при пускане на мотора при температура под минус 10 градуса по Целзий.

Като минус на метановата Octavia може да се уточни по-малкият със 145 литра размер на багажника спрямо бензиновите и дизеловите версии - лифтбекът Octavia G-Tec предлага 455 литра, а комбито Octavia G-Tec - 495. Затова пък метановите версии са най-малко с 25% по-екологични от бензиновия вид по индикатори на отделяни нездравословни излъчвания СО2.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР